Genoprettende retfærdighed 

Victom-Offender Mediation (VOM)

Psykosocialt Assistancecenter forestår Victom-Offender Mediation (VOM). Et VOM-forløb har til hensigt at facilitere og lede en samtale mellem offer/forudrettet og gerningsperson. VOM mediationen har ligeledes til hensigt at tilfredsstille ofrets/forudrettets behov for genoprettelse af den forvoldte skade. Her tænkes der specielt på den psykiske “skade” handlingen har forvoldt ofret/forudrettet.

VOM har også til hensigt at forebygge yderligere skade i forhold til fremtidig kriminalitet (recidiv).

VOM-metoden har potentialet til at genoprette den forvoldte “skade” samt til at forebygge fremtidig kriminel handling hos gerningspersonen. Det kriminalpræventive ligger i at man håber på at mediationen kan skabe tilstrækkelig indsigt i forhold til handlingens omfang og impact på den forudrettet samt at skabe en bevidsthed om at der er andre og mere hensigtsmæssige handlestrategier man kan gøre brug af fremadrettet.

En af styrkerne ved VOM-processen er at ofret/forudrettet får mulighed får at få genoprettet skaden ved at give udtryk for hvordan episoden er blevet oplevet, hvordan den har påvirket ofret/forudrettets psykiske og generelle trivsel, samt få svar på mulige spørgsmål omkring episoden. Ligeledes kan det for gerningspersonen være forløsende at få talt om hændelsen og få givet udtryk for hvordan dennes egen psykiske trivsel er efter episoden og hvilke tanker tilstand o.l. personen har haft. Hos begge parter kan særligt skam, skyld og selvbebrejdelse fylde meget psykisk som så kan udvikle sig til andre psykiske lidelser og daglige funktionsdefekter.   

En anden af styrkerne ved VOM-modellen er at gerningspersonen ligeledes kan opleve denne proces som værende af helende og terapeutisk karakter da gerningsperson kun deltager af egen fri vilje og dermed har taget ansvar for gerningen. Når gerningspersonen tager ansvar ved at deltage i VOM-processen, så starter der allerede en proces som forhåbentlig kan medføre at gerningspersonen fremover handler anderledes og mere hensigtsmæssigt. Dette kan gøre at gerningsperson reducerer chancen for recidiv.   

Psykosocialt Assistancecenter ser VOM processen som en Genoprettende “trivselsproces” hvor offer og gerningsperson hjælper hinanden med at skabe indsigt og oplysning for dermed at genoprette den beskadiget trivsel hos begge parter. Det betyder dermed også at Vi ikke ser VOM som en primær konfliktløsningsmodel da en god konfliktmægling kræver som væsentlig forudsætning en ligeværdig relation, hvilket Vi ikke mener der er tale om i VOM grundet den uligevægt der ligger i at være offer og gerningsperson.

For at tilsikre et så godt outcome som muligt for VOM processen, er det vigtigt og helt essentielt at offer og gerningsperson deltager på frie valg og af egen lyst. Der må ikke være noget juridisk indgriben eller lignende da dette kan “forstyrre” processen.    

Victim-Offender Conference (VOC)

Er der flere ofre/forudrettede og berørte af handlingen kan det være hensigtsmæssigt at afholde det Vi hos Psykosocialt Assistancecenter, kalder for Victim-Offender Conference (VOC).

VOC-processen er inspireret af den Nordirske model, The Balance Model, som inddrager ligemeget opmærksomhed mod ofret/forudrettet for den kriminelle handling, den unge som har ansvar for handlingen, og samfundet. Ved denne proces kan “samfundet” være familiemedlemmer, partnere/kæreste, venner, skole, idrætsklub, arbejde, myndighed o.l. fra begge parters side af.   

The Balanced Model har vist gode resultater i Nordirland og denne proces kan være med til at hele flere individer på en gang og samtidig kan den have en større samfundsmæssig påvirkning end VOM processen.  Denne VOC mediation adskiller sig fra The Balanced Model ved at Samfundet ikke altid behøver at være repræsenteret af en myndighed i mediationen og det at deltage i VOC mediationen er ikke en del af en dom eller lignende. Det er helt frivilligt og af egen af egen lyst.

Generelt for disse to mediationer, VOM og VOC kræves det at alle deltagere er tilpas orienteret omkring procesrammen, forberedt i forhold til selve processen samt indforstået med hensigten af afholdelsen af den genoprettende retfærdighedsmediation. Det er mediatoren/proceslederens ansvar at tilsikre dette. Ligeledes er det vigtigt at mediatoren har psykologisk viden og erfaring som mediator/procesleder. Begge genoprettende retfærdighedsmediationer kan have en terapeutisk virkning på deltagerne og dermed en psykisk helende/lindrende effekt.  

Her holder vi til

Psykosocialt Assistancecenter
Automatikvej 1, 3 Sal
2860 Søborg

CVR: 26551625

Kan vi hjælpe?

Martin Poulsen
+45 2074 7824

Skriv til os

kontakt@pasc.dk

Vi støtter